I work at a community library. Many people are under the assumption that public libraries are no longer needed because of the Internet. Nothing could be further from the truth. 【1】 A simple Internet search for “cats” produces approximately 2. 98 billion results in less than one second. It is a huge number! How do you even begin to sort through all of those results? We hear so much about “false news”. 【2】 Librarians are there to help. They have been trained, through special classes and workshops, to sort through all of the results and find credible sources. Author Neil Gaiman said, “Google can bring you back 100, 000 answers. A librarian can bring you back the right one.”【3】 It helps connect people with the resources they need to find a job, continue their education, and learn new skills. It helps seniors find the resources they need to keep up with the “modern” world. It helps new parents develop a love for literacy in their children and bond with them. It helps local artists and craftsmen display their work. It helps students find the answers to those seemingly impossible homework questions. It allows people to meet and exchange ideas.Libraries are so much more than books and information. Yes, there are public computers, Internet access, movies, music, programs and a thousand other things. 【4】 They are places where people feel safe and welcomed. They are places where someone who has limited resources can freely access materials and equipment they wouldn’t otherwise be able to. They can, at times, be a harbor for someone who needs a quiet place to work or study.Some of the best memories of my childhood involve going to the local library and in speaking with many others in the neighborhood, they too have those same memories. They are presently making those same memories with their children and their grandchildren. 【5】 I don’t see the Internet doing that.A. We don’t know what sources to trust.B. The public library helps people better their lives.C. The importance of library staff comes to the surface.D. However, libraries’ meaning and relevance goes even beyond that.E. The public library brings people together to build a strong community.F. In fact, it is because of the Internet that public libraries are needed now more than ever.G. Every day children, students and adults use libraries to learn, grow and achieve their dreams.
答案:【答案】【1】F【2】A【3】B【4】D【5】E【解析】本文是一片议论文,主要通过作者自己的经历来说明公共图书馆不可取代。【1】根据上文,Nothing could be further from the truth.这个(观点)离谱得很。作者不同意上面的观点,继而表明自己的观点:事实上,就是因为网络,公共图书馆才比以往更被需要。故选F项。【2】根据上文We hear so much about “false news”.我们听到那么多“错误的新闻”,再根据下文Librarians are there to help.图书管理员可以帮助我们。可知,我们在网络上会获得很多信息,但是我们不知道这些信息是否准确,但是我们可以到公共图书馆去,那里的信息来源很可信。故选A项。【3】根据下文It helps connect people with the resources they need to find a job, continue their education, and learn new skills.它帮助人们连接找工作,继续教育以及学习新技能所需要的资源。可知,这一段是表明公共图书馆对人们生活的积极影响,即帮助改善人们的生活,而且放在首句,起中心句的作用。故选B项。【4】根据本段第一句话(中心句)可知,本段的大意是公共图书馆不仅仅只是书本和信息。结合上文Yes, there are public computers, Internet access, movies, music, programs and a thousand other things.确实,那儿有公用电脑,网络联网,电影,音乐,节目以及其他好多东西,结合下文They are places where people feel safe and welcomed.他们也是让人们感到安全,感到受欢迎的地方。上文讲的是有形的方面,下文将无形的方面,中间缺少一个过渡,表明公共图书馆不仅仅是有形的,他们的意义和关联性不仅仅如此。故选D项。【5】根据上文Some of the best memories of my childhood involve going to the local library and in speaking with many others in the neighborhood, they too have those same memories. They are presently making those same memories with their children and their grandchildren.我童年时期的一些最好的回忆涉及的是去公共图书馆,并且跟附近的许多人闲谈,那些人也有(跟我一样的)回忆。他们现在也在跟他们的后代创造类似的回忆。可知,公共图书馆连接了人与人之间的关系。故选E项。