I never saw my father home from work late or ill, nor did I ever see my father take a “night out with the boys”. He had no hobbies but just took care of his family.For 22 years, since I left home for college, my father called me every Sunday at 9:00 am. He was always interested in my life----how my family was doing. The calls even came when he and my mother were in Australia, England or Florida.Nine years ago when I bought me first house, my father, 67 years old, spent eight hours a day for three days, painting my house. He would not allow me to pay someone to have it done. All he asked was a glass of iced tea, and that I hold a paintbrush for him and talk to him. But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.Five years ago, my 71-year-old father spent five hours putting together a swing set (秋千) for my daughter. Again, all he asked was that I get him a glass of iced tea, and talk to him. But again, I had laundry to do, and the house to clean.The morning on Sunday, January 16, 1995, my father telephoned me as usual, this time he had seemed to have forgotten some things we had discussed the week before. I had to get to church, and I cut the conversation short.The call came at 4:40 am. That day my father was sent to hospital in Florida. I got on a plane immediately, and I vowed (发誓) that when I arrived, I would make up for the lost time, and have a nice long talk with him and really get to know him.I arrived in Florida at 1:00 am, but my father had passed away at 9:12 pm. This time it was he who did not have time to talk, or time to wait for me.In the years since his death I have learnt much about my father, and even more about every single day.【1】We know from the reading that the father_____.A.liked to paint housesB.had no friends around himC.was not healthy in his youthD.thought of his family as his all【2】When her father painted her first house, the daughter_____.A.could only afford a glass of iced teaB.was too busy to talk to her fatherC.could do nothing but hold a paintbrushD.spent eight hours a day working with her father【3】On January 16, 1995, the daughter felt that her father_____.A.seemed to be a little differentB.had no time to phone her as usualC.became interested in churchD.had forgotten to discuss some things with her【4】Which is the best title of the reading?A.Painting HousesB.Daughter’s FamilyC.Father and ID.Father’s phone calls
答案:【答案】【1】D【2】B【3】A【4】C【解析】这是一篇记叙文。作者给我们讲述了她的父亲,她父亲是一个很顾家的人,眼里只有他的家人。作者在短文中讲述了生活中的几件事情,从这些事情中我们可以看到,作者因为太忙,跟父亲没有太多的交流,当作者想要弥补时,父亲却离开了她。【1】推理判断题。由第一段最后一句 He had no hobbies but just took care of his family 可知,父亲把他的家庭看成了他的全部。A项意为“喜欢粉刷房子”, B项意为“周围没有朋友”,C项意为“在他年轻时不是很健康”,均不符合题意。故选D。【2】细节理解题。由第三段最后一句 But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush,or talk to my father 可知,女儿太忙了而没有时间和父亲说话.A项意为“只能给一杯冰茶”,C项意为“除了拿着油漆刷而什么都不能做”,D项意为“花了八个小时和父亲一块儿干活”,均不符合题意。故选B。【3】细节理解题。由第五段第一句 The morning on Sunday, January 16,1996, my father telephoned me as usual,this time he had seemed to have forgotten some things we had discussed the week before 可知,这次电话中,父亲似乎与以前有些不同。B项意为“没有时间像往常一样打电话”,C项意为“对教堂产生兴趣”,D项意为“忘记了要与她讨论事情”,均不符合题意。故选A。【4】主旨大意题。由第二段第一句 For 22 years,since I left home for college, my father called me every Sunday at 9:00 a.m.可知,自从我离开家去上大学以后,父亲每周末都会给我打电话。接下来文章主要讲述了父亲给我打的电话和为我做的事,所以短文的最佳标题是“关于父亲和我”。故选C。